Karasjok fjellstue

 
 

Karasjok fjellstue  B&B Boutique Lodge i et samisk kulturelt miljø ved elva Karasjohka 

Bare 20 minutter fra Karasjok sentrum finner du en ekte samisk  fjellstue ved elva Karasjohka.

Karasjok fjellstue er midt i naturen, med åpne jorder, bjørk og furuskog og elva som renner forbi bare et steinkast unna. I nord har man utsikt mot et vernet område med fangstgroper og uforstyrret nordlys , mens man mot øst ser mot Ailigasvarri ( det hellige fjell). I alle retninger kan man ferdes i naturen.

   Vi inviterer deg til vårt sted  – for å smake fersk, smakfull mat, med samiske urter som vokser i vår egen urtehage. Opplev vår ekte, levende samekultur, vårt eget duodjiverksted og vår egen knivsmie. Ta del i vår samiske kultur  hvor vi gir deg en nær og personlig opplevelse. Opplev laksefiske, guidede gåturer, en tur i elvebåt , kano eller med hundespann. Kanskje en natt i lavvu frister eller bare å oppleve arktisk stillhet på et reinskinn under nordlyset.

Verddevuohta er gjestevennskap: 

Fra gammelt av var det tradisjon for bytting av varer og tjenester mellom de fastboende elvesamene og reindriftsamene som bodde vinterhalvåret i området, med sine reinflokker som var på vinterbeite inne på vidda. På samisk kalles dette for verddevuohta, som kan oversettes til "venn" eller "gjestevenn" og de kalte hverandre for verdde.

Verddevuohta er en sentral verdi som våre forfedre lærte oss som nøkkel til overlevelsen – vennskapsforhold og gjensidig nytteverdi på tvers av næringer gir ekstra bein å stå på. Vår kulturarv, samisk livsgrunnlag og vår fremtid som folk hviler på naturgrunnlaget til en hel rekke næringer, fra reindrift, fangst og utmarkshøsting til fiske og jordbruk.

Karasjok fjellstue er bygget opp nettopp her - på en gård ved Norges beste lakseelv, hvor matauk i naturen har vært sentralt og hvor gjestevenner - verdde har hatt nytte av hverandre.

Samisk håndverk har alltid vært levende hos oss og vi både bruker og lager vår egen sami duodji  (samiske håndverksprodukter) daglig.

Arkitekturen og organiseringen av bygningene hos oss er samisk inspirert og er med på å lage rammen for din avslapning og nytelse av vår kulturarv og våre historier. Hvem som helst kan fortelle våre historier, men bare vi kan DELE dem med deg.

« Bures boahtin!» Velkommen!
Når du bor på Karasjok fjellstue vil Kari og Amund Peder tilby deg:

 

  1. En overnatting som gjør ære på omgivelsene med elva og utsikten til Ailigasvarri

  2. Muligheten for å være totalt privat da vi kun tar imot enkeltgjester / en liten gruppe om gangen

  3. Et familevennlig opphold for maksimum 6 gjesterSAPMI - IN - A - NUTSHELL ®

Who are the sámis?

How did they live?

How did they evolve?

Where do they live today?

Is it possible to meet and mingle with them - the indigenous - people today?

Can I hear their language and indulge in their culture? 


Our ambition is to share our culture with You through our "Verddevuohta" - "guestfriendship"

At  KARASJOK FJELLSTUE You stay comfortably at the inn or OUTSIDE in the lavvu (sami tent): Stay - the sami way. 


Stay for a couple of days to see the northern lights (no background lights to interfer with Your pictures) and have  a live performance in sami duodji ( sami handicraft) where we show You how different traditional sami items are made.

We also give You an introduction to the sami language. 


Nature - Culture - Health


 

Verddevuohta - gjestevennskap